Sa janë bërë veturat e reja më të shtrenjta në dy dekadat e fundit

Tech

Në 18 vitet e fundit, çmimet e veturave me katër rrota janë rritur mesatarisht me më shumë se 50 për qind.

Rritja e çmimeve të automjeteve të reja vitet e fundit po tërheq gjithnjë e më shumë vëmendjen e dashamirëve të veturave.

Sa janë rritur vërtet çmimet e veturave në 18 vitet e fundit?

Analistët në JATO Dynamics studiuan çmimet e katalogut të automjeteve të reja në periudhën nga 2002 deri në 2020 në dy segmente të njohura – vetura të vogla dhe kompakte.

Rezultati i hulumtimit të tyre është se çmimet mesatare të shitjes së veturave të vogla (nënkompakte), të tilla si Volkswagen Polo, Ford Fiesta, Renault Clio ose Opel Corsa, janë rritur deri në 59 për qind në 18 vitet e fundit.

Sipas të dhënave të analizuara nga JATO, në fillim të viteve 2000, veturat nën-kompakte kushtonin mesatarisht 13,000 euro, dhe në 2020 gati 21,000 euro.

Çmimet e veturave kompakte në të njëjtën periudhë gjithashtu u rritën në mënyrë drastike.

Volkswagen Golf, Ford Focus, Renault Megane, Opel Astra dhe modele të ngjashme kushtojnë në 2002, mesatarisht, 18,400 euro. Në vitin 2020, çmimi i tyre është pothuajse 30,000 – një rritje prej rreth 63 për qind.

Nëse shikojmë vetëm çmimet e versioneve me motorë me djegie të brendshme, rritja në segmentin kompakt, C ishte rreth 56 për qind.

Sigurisht, rritja e çmimeve u kontribua gjithashtu nga teknologji të shumta moderne të sigurisë, multimedia dhe pajisje të ngjashme më të shtrenjta, dhe veturat tani janë dukshëm më të mëdha se 18 vjet më parë.

Për shembull, Polo 2020 është më e gjerë se Golf 2002. Gjatë asaj periudhe, polo u rrit në një gjatësi prej 16.5 cm.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *